Mąka razowa – co można z niej zrobić?

Mąka orkiszowa wytwarzana jest z odmiany pszenicy, która znana jest człowiekowi od wielu wieków, choć w ostatnim czasie nieco straciła na popularności. W masowej produkcji najczęściej używane są rośliny, które łatwo uprawiać i dają duże plony. Orkisz, choć wymaga nieco więcej troski niż inne odmiany pszenicy, to ma wiele wartościowych składników, z uwagi na które, warto się nieco bardziej nad nim pochylić.

Mąka orkiszowa – jakie ma składniki odżywcze

Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta powinna być podstawą systemu żywienia człowieka. Organizm potrzebuje określonej ilości składników odżywczych. Jeżeli któregoś z nich zabraknie, wówczas zaczynają się problemy ze zdrowiem. Po orkisz powinien sięgnąć każdy, komu zależy na tym, aby swój codzienny jadłospis uzupełnić o produkty bogate w witaminy z grupy B. To także bogate źródło pierwiastków, takich jak żelazo, miedź czy mangan. Pieczywo orkiszowe jest zdrowsze od pieczywa białego, mniej tuczy, przez co chętnie polecane jest przez dietetyków osobom zmagającym się od dłuższego czasu z nadwagą. Warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną zaletę orkiszu. Otóż w porównaniu ze zwykłą pszenicą, ma on o wiele więcej białka w swoim składzie, co powinno ucieszyć sportowców budujących masę mięśniową.

Co można upiec z mąki orkiszowej razowej?

Okazuje się, że mąka orkiszowa razowa świetnie sprawdza się w domowych wypiekach. Każdy, kto lubi spędzać w kuchni czas, może spróbować przygotować na pyszne śniadanie dla całej rodziny bułeczki orkiszowe. Pieczywo tego rodzaju nie tylko wyśmienicie smakuje, lecz jest także wartościowym źródłem wielu składników odżywczych. Z mąki orkiszowej razowej wychodzą także zdrowe i pyszne naleśniki. Jest to niezawodna propozycja na obiad jak i na kolację. Samodzielnie przygotowane naleśniki można podawać z ulubionym nadzieniem, dzięki temu będą idealnie smakować o każdej porze roku. W trosce o własne zdrowie warto sięgać po orkisz jak najczęściej!

Kiedy nie sięgać po mąkę orkiszową?

Pomimo tego, iż mąka orkiszowa razowe w porównaniu z mąką białą wypada dużo lepiej, to i tak jej spożywanie nie jest wskazane w każdym przypadku. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby zmagające się z celiakią. W mące orkiszowej zawarty jest bowiem gluten, który w pewnych przypadkach może wzmagać dolegliwości związane z chorobą. Zawsze warto konsultować sposób odżywiania z dietetykiem, który na podstawie wywiadu będzie w stanie zaproponować optymalny sposób przygotowywania posiłków z uwzględnieniem preferencji smakowych oraz kwestii zdrowotnych.